Flytta för kärlekens skull?

Har du mött kärleken men han eller hon bor i en annan stad? Då kanske du funderar på om det är värt att flytta eller inte. Det är ju oftast inte bara att lämna det man har för att byta stad. Det gäller ju att vara säker på kärleken samt hitta ett bra jobb! Dock kan du ju alltid gigga, läs mer här. 

Det kan vara bra att inte stressa fram en flytt samt inte heller flytta samman allt för snabbt. Börja med att ha förhållande på distans. Om det känns bra, se om du kan hitta en mindre bostad i samma stad, till att börja med. Visst kan det funka att flytta samman direkt med, men alltid bra att ta det säkra före det osäkra.

Att flytta ihop

Om ni bestämmer er för att flytta samman, go for it! Men var smart, och skriv ett samboavtal samt se till att göra en sambobudget. Ju mer överens ni är om er gemensamma ekonomi och era egna privatekonomier, desto mindre är risken för konflikter om pengar. Med en jämställd ekonomi skapar ni bättre förutsättningar för varanda. Dock behöver det inte betyda att ni har en gemensam ekonomi.

Som sambor har ni ett sämre juridiskt skydd jämfört med om ni vore gifta. Privatekonomin kommer att påverkas. Ni får gemensamma utgifter som ni ska fördela och er relation kommer omfattas av sambolagens regler. Det går att avtala bort sambolagens bodelningsregler när det gäller den gemensamma bostaden och bohaget. Det genom skriva ett samboavtal.

8 Feb 2022